מניפולציה בשוקי ההון בעידן המודרני

מנגנון התמחור של ניירות ערך בשוק ההון מבוסס על נקודת שיווי המשקל שבין היצע וביקוש, ואלו מושפעים מהמידע המצוי בידיהם של המשקיעים, על פיו נקבע המחיר בו הם יהיו מוכנים למכור או לקנות את ניירות הערך.

על מנת לשמור את שוק ההון יעיל ככל האפשר, הסדרים שונים בדין החרות אוסרים על השפעה בדרכי תרמית על תנודות השער של ניירות הערך (השפעה ישירה על מנגנון התמחור באמצעות פעולות מסחר) או על ניסיון להניע משקיעים לרכוש ניירות ערך על בסיס מידע מוטעה או כוזב (השפעה עקיפה על מנגנון התמחור באמצעות עיוות המידע הנמסר או מוצג למשקיעים). המשותף לעבירות הללו היא השאיפה להתערב במסחר החופשי כדי לקבוע באופן מלאכותי, כוזב ומטעה את המחיר של נייר ערך, סחורה או מטבע, במטרה להקצות את ההון מחדש באופן שייטיב עם העבריינים.

תזכורת לכך ניתנה לפני מספר ימים בהחלטתו של בית המשפט המחוזי בתל-אביב לאשר בקשה לניהול תביעה ייצוגית נגד נוחי דנקנר ואיתי שטרום, שהורשעו במספר עבירות פליליות בגין חלקם בפרשת "הרצת" המניות בחברת איי.די.בי ערב הנפקת מניות של החברה.

השפעה ישירה על שער נייר הערך נעשית באמצעות שיטות שלא השתנו יתר על המידה במרוצת השנים:

Pump and Dump (הזרמת ביקושים למניה; הפצת שמועות כדי לגרום להרחבת מעגל הסוחרים; "ניפוח" מחיר המניה; ומימוש מהיר של האחזקות); …