לזכור את העתיד

בחודשים האחרונים לא ניתן לחמוק משלל הכותרות המכריזות על עלייתה של ה"בינה מלאכותית" או "אינטליגנציה מלאכותית" [Artificial Intelligence (AI)], ועל ההשפעה הדרמטית האפשרית שלה על אורחות חיינו, המצויה לדברי מומחים ממש מעבר לפינה.

אבל מה זה בכלל AI?

לצורך העניין נתנתק רגע מהגדרות פורמאליות יבשות השנויות ממילא במחלוקת עמוקה בין גופים רגולטוריים ברחבי העולם. ההגדרה הכי טובה ששמעתי עליה באה מפיו של לקוח: "אם אתה מריץ תוכנה, הולך הביתה ולמחרת בבוקר אתה מגלה שהיא ביצעה משהו שלא ציפית לו, זה AI".

בעיקרו של דבר המדובר ביכולת של 'סוכן' מבוסס טכנולוגיה – רובוטים או תוכנה – להתנהג באופן אינטליגנטי ובמידה רבה של עצמאות. מכיוון שתמונה או סרטון שווים יותר מאלף מילים, ראו למטה הדגמה חיה – ראיון קצרצר ושומט לסתות עם הרובוטית 'סופיה' אודות עתיד הבינה המלאכותית:

המחקר של AI תפס תאוצה בעקבות ההצלחה של המכונה בזירת משחקי הלוח. בשנת 1997 מחשב העל של Deep Blue ,IBM, ניצח במשחק השחמט את אלוף העולם דאז, גארי קספארוב, ובשנת 2016 תוכנת המחשב AlphaGo מבית היוצר של Google, ניצחה במשחק הקופסה הסיני, Go, הנחשב מסובך במיוחד, את השחקן האנושי הטוב בהיסטוריה של המשחק.

בשלב זה כבר היה ברור שתבונתה של הבינה המלאכותית חורגת מהמגבלות של המהנדסים שתכנתו אותה, והיא בעלת יכולת לימוד עצמי מתקדמת, …